Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we natur – na czym liczy i kiedy o je stworzyć?

Prasóweczki

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym liczy a kiedy warto je przygotować? Badanie poziomu glukozy we krwi to jedyne z głównych badań diagnostycznych. Pozwala ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a odpowiednio je pomagać. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a jeszcze jaka istnieje podstawa poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym liczy a kiedy warto je przygotować?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy młody człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w obiekcie wykrycia cukrzycy ciążowej), a więcej postaci z linie podwyższonego ryzyka, m.in.:

chorujące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których stanowi podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Gdy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy robi się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i wycofać z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który jest zdobywany i redukowany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może to pokazać się zaniżony. Dobę przed testem warto także unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.

Jak jest badanie?

Badanie poziomu glukozy liczy na przyjęciu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można dokonać i test obciążenia glukozą, który liczy na sprawdzeniu poziomu cukru we krwi na czczo, a wtedy po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po terminie ostatniego okresu poziom cukru wraca do zasady. Jeśli nie, stanowi więc symbol do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji zmierza do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z naturze do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, i jej nadmiar magazynowany stanowi w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest więc niezależna od jego stanu na czczo. Gdy glukozy we krwi jest zbyt mało, powraca do tzw. hipoglikemii, której faktami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może doprowadzić nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy dostrzec objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W obecny metoda organizm opowiada o zbyt wysokim stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, odkładający się stan hiperglikemii może tworzyć niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu czy nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments